5 gratis SEO-værktøjer som du kan bruge til at optimere din hjemmeside

Arbejdet med SEO til ens hjemmeside kan ofte virke som en uoverskuelig størrelse, specielt med alle de værktøjer som er til rådighed på nettet. Derfor kommer vi her med 5 værktøjer, som vi selv bruger i vores daglige arbejde - og som intet koster!

Google Værktøjer

Det kan lyde tosset, men de bedste værktøjer er faktisk Googles egne, og arbejder du med at optimere din hjemmeside er det et must at have både Google Analytics og Google Search Console sat op. Specielt det sidste er et stærkt værktøj som giver indsigt i alt organisk trafik til din hjemme side – heriblandt hvor mange kliks og eksponeringer et givent søgeord har fået.

Foruden information omkring den organiske trafik, kan du også bruge værktøjet til at finde tekniske problemer på siden. I forbindelse med udrulningen af deres algoritmeopdatering Core Web Vitals, giver Google Search Console nu indsigt i hvordan dine forskellige undersider klarer sig ift. flere forskellige tekniske elementer, heriblandt indeksering, 404-fejl og load problemer.

Udover Analytics og Search Console kan du også med fordel bruge Keyword Planner til din søgeordsanalyse. Og så skal du aldrig undervurdere hvor meget guld du kan få ved at lave en klassisk Google søgning på de søgeord du gerne vil ranke på.

Sheets/Excel

Når du arbejder med store mængder af data, er Google Sheets/Excel et must. Om du er til det ene eller det andet er en smagssag, men der er ingen tvivl om, at du har mange muligheder for gode indsigter i begge programmer.

Er du til Google Sheets, så er der nogle spændende tilføjelser og plugins som vi selv bruger dagligt i vores arbejde. Blandt andet ’Search Analytics for Sheets’, som hjælper med at trække data fra Google Search Console over i dit eget sheet uden, at det crasher pga. for mange rækker og kolonner. Et andet fedt værktøj kan du finde hos Keywordsinsheets, som er lavet af SEO/sheets nørden Andrew Charlton. Har kan du finde custom scripts til Google Sheets, som kan hjælpe dig med bl.a. dit søgeordsarbejde og konkurrentanalyse. Det kræver, at man kan sætte et script op i Google Sheets, men det hjælper Andrew dig med på sin side.

Sværger du til Excel, så er ’SeoTools for Excel’ et stærkt gratis plugin, som du kan downloade og installere. I programmet er der en masse funktioner, som kan hjælpe dig med at trække data ind i Excel fra bl.a. Google Search Console. Bruger du andre værktøjer, såsom Ahrefs eller SemRush, kan du også trække data fra disse sider direkte ind i din Excel fil.

Screaming Frog

Screaming Frog er et program som crawler din hjemmeside og trækker en masse information ud omkring alt fra statuskoder og din sides protokoller, til information omkring alle dine billeder og tekstindhold på den respektive side.

Har du en større hjemmeside med mange undersider anbefales det, at man køber en licens til programmet, da man i gratisversionen kun kan crawle 500 unikke URL’er. Har du dog en mindre hjemmeside, kan du nå rigtig langt i dit SEO arbejde uden, at du skal købe en licens til programmet.

StoryBase

StoryBase er et dansk program, som i den betalte version har mange funktioner, der kan bruges i dit søgeordsarbejde. Gratisversionen giver dog fuld adgang til et værktøj som jeg selv bruger på størstedelen af mine kunder: CTR Tool. Værktøjet analyserer dine metatitler og beskrivelser, samt fortæller dig hvordan du kan forbedre dem.  

Bl.a. får du indsigt i om de er for lange eller for korte, og værktøjet fortæller også om du har Call-To-Action inkluderet. Derudover kan du se hvordan de vil se ude på Google på både mobil og pc, og hvis du virkelig vil nørde, kan du også få lagt et heatmap over, så du kan se hvor blikfanget i dine titler og beskrivelser er.

Page Speed Insights

Er din side hurtig om at loade? Eller tager det over 8 sekunder før du kan se hvad der er på siden? Sidehastighed er blevet en rigtig vigtig faktor for at opnå gode resultater på Google, og Page Speed Insights værktøjet kan hjælpe dig med at finde frem til de problemer, som kan forsage en langsom hjemmeside. Det er Googles eget værktøj, og det har fokus på de parametre som de selv vurderer som værende vigtige.

For at du opnår det bedste resultat, skal du ikke kun tjekke en enkelt side men flere sider af forskellige karakter. Det kan eksempelvis være forsiden, et produkt, kontaktsiden og måske en nyhedsside. På den måde får du bedre indsigt i hele din side. Derudover er det vigtigt, at du laver flere tests på de samme sider, da resultatet er et øjebliks billede, som nogle gange kan variere pga. server- og forbindelsesproblemer.

Bonus tip: Hvis du bruger Screaming Frog kan du hente Page Speed Insights API og forbinde den til Screaming Frog. På den måde kan du lave en bulk analyse af flere URL’er, så slipper du for at indtaste ting manuelt. Her anbefales det også at lave flere tests over forskellige tidspunkter, så du får et bedre resultat. 

Har du mod på mere, kan du bruge Google Chromes Udviklerværktøjer, som du kan finde ved at trykke på de tre prikker i højre hjørne af din Chrome browser. Derefter trykke på ’Flere værktøjer’ og vælge ’Udviklerværktøjer’ (eller trykke ctrl-shift-i). Her kan du få en mere detaljeret rapport, hvor en masse andre spændende faktorer indgår, som du også kan bruge i dit arbejde.

Hvis du er interesseret i et samarbejde med Outsource, så er du mere end velkommen til at tage fat i vores SEO-specialist Magnus Rønnest Nielsen. Han vil fortælle dig mere omkring, hvad Outsource kan gøre for dig og din virksomhed gennem SEO. 

Jesper Wiveson Nielsen

SEO Specialist

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Dette website bruger cookies, for at give dig den bedste brugeroplevelse.